1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Dobré výsledky za 2. štvrťrok aj pri oslabení trhu

ABB robotSpoločnosť ABB za 2. štvrťrok vykázala medziročne vyšší objem objednávok a tržieb aj napriek súčasnej makroekonomickej nestabilite. Zákazníci v takmer všetkých regiónoch sveta naďalej pokračovali v investíciách do modernizácie elektrických sietí a zvýšenia priemyselnej výroby.

Objem prijatých objednávok vzrástol medziročne o 9 % na 10,1 miliardy USD, medziročný rast tržieb predstavoval 6-% nárast na 9,7 miliardy USD. Energetické podniky naďalej investovali do prenosových sietí, zatiaľ čo zákazníci v priemyselných sektoroch, predovšetkým v ropnom a plynárenskom priemysle, pokračovali v investíciách do zabezpečenia zvýšenej produktivity.

Súčasné nestabilné prostredie na svetových trhoch ovplyvnilo v 2. štvrťroku prevádzkový zisk EBITDA (zisk pred odrátaním odpisov, úrokov, daní a amortizácie), ktorý dosiahol úroveň 1,5 miliardy USD, čo predstavuje 5-% pokles v porovnaní s rovnakým kvartálom vlani. Marža EBITDA predstavovala 15.1 % v porovnaní so 16.0 % v 2. štvrťroku 2011. Úspory nákladov vo výške zhruba 280 miliónov USD kompenzovali vplyv nižších cien a márž na projektoch.

Čistý zisk sa vyšplhal na 656 miliónov USD, čo odzrkadľuje investičné výdavky spojené s akvizíciou amerického výrobcu nízkonapäťových produktov Thomas & Betts, ktorá bola úspešne ukončená k 16. máju 2012 a negatívny vplyv posilnenia amerického doláru.

“Tieto výsledky sú jasným dôkazom toho, že vyvážené portfólio a celosvetové regionálne zastúpenie pri sledovaní zbytočných výdavkov sa dokážu spoločne premietnuť do dobrých výsledkov aj pri nestálosti trhov,” uviedol výkonný riaditeľ ABB Joe Hogan. “Spokojní sme tiež s výsledkom EBITDA, ktorý v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástol. Makroekonomický výhľad ostáva neistý, avšak vďaka pozitívnemu vývoju v Číne, posilňovaniu amerického trhu a našej flexibilite v rámci Európy sme opäť pozitívnejšie naladení pri sledovaní krátkodobého výhľadu, ako tomu bolo pred tromi mesiacmi.”

Sumár výsledkov za 2. štvrťrok 2012

Prijaté objednávky
Makroekonomická nestabilita aj počas 2. štvrťroku 2012 ovplyvňovala časovanie veľkých investičných projektov v sektore energetiky vo väčšine regiónov sveta. Vybrané projekty pre zvýšenie spoľahlivosti energezických sietí sa však napriek tomuto prostrediu realizovali, s investíciami pokračovali aj zákazníci v ropnom a plynárenskom segmente, aby si zabepečili spoľahlivejšie dodávky elektrickej energie pri produkcii a spracovaní ropy a zemného plynu. Výsledkom boli stabilné alebo dokonca vyššie výsledky v ukazovateli objednávok vo väčšine kľúčových regiónov sveta, napríklad v USA, Brazílii, Číne a Indii. Stabilné výsledky zaznamenala tiež Európa.

Snaha o vyššiu produkciu a kvalitu ako aj energeticky efektívne riešenia potiahli nahor objednávky aj v oblasti automatizácie. Akvizícia spoločnosti Thomas & Betts navyše koncernu ABB výrazne otvorila prístup na kľúčový severoamerický trh na poli automatizácie, a stála tak za dobrým výsledkom objemu objednávok na tomto trhu. Objednávky na strane automatizácie vzrástli tiež v Európe, keď dopyt v krajinách východnej Európy, Nórsku a Veľkej Británii výrazne kompenzovali nižšiu priemyselnú aktivitu na trhu južnej Európy.

Základné objednávky (pod 15 miliónov USD) vzrástli v sledovanom období o 4 %. Veľké objednávky (nad 15 miliónov USD) vzrástli o 43 %, a predstavovali tak 15 % z celkového objemu všetkých objednávok v porovnaní s 12 % vlani.

EBITDA a čistý zisk
Prevádzkový zisk EBITDA v 2. štvrťroku 2012 dosiahol čiastku 1,5 miliardy USD, čo predstavuje medziročný pokles o 5 %. Tento výsledok zahŕňa aj približne 60 miliónov USD, ktorými po akvizícii "prispela" firma Thomas & Betts. Pokles EBITDA je pripísaný predovšetkým negatívnemu vplyvu menových kurzov a nepriaznivému obchodnému prostrediu na svetových trhoch. Istá kompenzácia v tomto smere sa však dosiahla cez úspory nákladov vo výške približne 280 miliónov USD v uplynulom štvrťroku. Náklady spojené s programom úspor predstavovali v 2. štvrťroku zhruba 15 miliónov USD. Celkovo za prvý polrok 2012 tak úspory dosiahli čiastku 540 miliónov USD pri nákladoch 35 miliónov USD.

Čistý zisk v uplynulom štvrťroku klesol medziročne o 27 % na 656 miliónov USD, čo vyústilo do základného zisku na jednu akciu vo výške 0,29 USD v porovnaní s 0,39 USD v 2. štvrťroku 2011. Táto čiastka je predovšetkým dôsledok akvizičných nákladov a posilnenia amerického doláru.

Akvizície
Počas 2. štvrťroku 2012 spoločnosť ABB úspešne ukončila akvizíciu americkej firmy Thomas & Betts, ktorá je popredným výrobcom nízkonapäťových produktov na severoamerickom trhu. Thomas & Betts prispela do hospodárskych výsledkov spoločnosti ABB za 2. štvrťrok približne 310 miliónmi USD na tržbách a 60 miliónmi USD na prevádzkovom zisku EBITDA.

Výhľad
Napriek neistote krátkodobého výhľadu na rozvíjajúcich sa trhoch, v Európe a v USA nám výsledky hospodárenia za 2. štvrťrok 2012 poskytli viacero dôvodov byť v otázke ďalšieho výhľadu optimistickejší. Spoločnosť ABB pozitívne vníma stabilitu márž prevádzkového zisku EBITDA v divízii produktov výkonových technológií za uplynulé tri mesiace aj napriek značnému konkurenčnému tlaku; stabilnú úroveň objednávok v Európe aj napriek ekonomickému oslabeniu v južnej Európe; pokračujúce investície do projektov v oblasti prenosu elektrickej energie po celom svete a ďalšie.

Dlhodobá prognóza z pohľadu hlavných koncových trhov, na ktorých ABB pôsobí, zostáva priaznivý, nakoľko na trhoch v dlhodobom výhľade bude aj naďalej zohrávať dôležitú úlohu dopyt po energeticky efektívnych riešeniach a spoľahlivosti dodávok elektrickej energie.

Spoločnosť ABB potvrdzuje optimistický výhľad do konca roku 2012 v súlade so stanovenými cieľmi spoločnosti pre obdobie 2011-2015 za predpokladu, ze nenastane ďalšie oslabenie makroekonomického prostredia. ABB sa však aj naďalej zameria na znižovanie nákladov a také vynakladanie investícií, ktoré v stanovených cieľoch zabezpečia ich návratnosť.

22.08.2012

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...