1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Alcoa vykázala v 3. kvartáli čistú stratu vo výške 143 miliónov USD

alcoa-logoPittsburgh - Americký výrobca hliníka, koncern Alcoa, dosiahol v 3. štvrťroku stratu. Dôvodom boli vysoké jednorazové náklady spoločnosti. Aj pokles cien hliníka mal negatívny vplyv na hospodárske výsledky Alcoa.

Koncern pritom v sledovanom období zaznamenal silný dopyt po produktoch z hliníka medzi automobilkami a výrobcami lietadiel.

Generálny riaditeľ Klaus Kleinfeld ale upozornil, že v 2. polroku už Alcoa registruje mierny pokles odbytu v niektorých regiónoch a na dôležitých trhoch. Medzi kľúčových odberateľov Alcoa patrí predovšetkým Čína, ktorá vo veľkom investovala do rozvoja svojej infraštruktúry. Druhá najväčšia svetová ekonomika však spomaľuje, čo sa môže odraziť na výsledkoch Alcoa za tento rok.

Podľa najnovších údajov Alcoa za tri mesiace do konca septembra vykázala čistú stratu vo výške 143 miliónov USD (110,40 milióna eur), čo predstavuje 13 centov na akciu. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka mal koncern čistý zisk 172 miliónov USA alebo 15 centov na akciu.

Po vylúčení jednorazových nákladov vo výške 175 miliónov USD, ktoré koncern zaplatil úradu na ochranu životného prostredia a tiež za urovnanie sporu s partnerskou firmou v spoločnom podniku Aluminum Bahrain, dosiahla Alcoa v 3. kvartáli čistý zisk 3 centy na akciu.
Tržby koncernu sa v období júl-september znížili o 9 % na 5,8 miliardy USD. Na príčine je pokles cien hliníka o 17 %.

15.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...