1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Wienerbergeru klesol v 2. kvartáli zisk o 9 %

wienerberger-tehlaViedeň - Rakúska firma Wienerberger, ktorá je najväčším výrobcom tehál na svete, zaznamenala v 2. štvrťroku slabší, ako očakávaný zisk. Vedenie spoločnosti preto znížilo svoj odhad predaja a zisku v tomto roku a upozorňuje, že dlhová kríza eurozóny a úsporné opatrenia, ktoré musia jednotlivé štáty zavádzať, majú negatívny vplyv na výkon stavebného sektora v Európe.

"Musíme sa pripraviť na ťažké časy," vyhlásil generálny riaditeľ firmy Heimo Scheuch. Dodal, že pokles dopytu po produktoch Wienerberger sa už rozšíril z Maďarska, Rumunska a Bulharska aj na - z pohľadu firmy oveľa významnejšie trhy - Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Britániu a Poľsko.

Z hospodárskych výsledkov spoločnosti vyplýva, že jej zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) za tri mesiace do konca júna klesol medziročne o 9 % na 102 miliónov eur, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne v priemere 107 miliónov eur.

Ešte pred zverejnením výsledkov za 2. kvartál analytici odhadovali, že za celý rok 2012 stúpne EBITDA o 15 % na 298 miliónov eur, najnovšie ale firme predpovedajú čistú stratu 3,6 milióna eur. Generálny riaditeľ Scheuch napriek slabším výsledkom v uplynulom štvrťroku verí, že Wienerberger sa tento rok neprepadne do straty, ale vykáže zisk.
Spoločnosť dnes zároveň predstavila plán úspor a do konca roka 2013 chce znížiť svoje náklady o 40 miliónov eur.

23.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...