1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výkon stavebníctva v Európskej únii klesne tento rok o 2,2 %

Zeriav1Bratislava - Najväčšie stavebné spoločnosti Európskej únie (EÚ) očakávajú v tomto roku medziročný pokles investícií o 2,2 %.

Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Deloitte s názvom Európski stavební lídri by však mali na budúci rok investície vzrásť o 1,4 %.

"Výkonnosť stavebníctva v roku 2012 znova ovplyvnila politika znižovania deficitu, ktorú prijala väčšina vlád," uviedla partnerka firmy Deloitte Diana Rádl Rogerová.

V rokoch 2009 až 2012 klesli investície v stavebníctve v rámci EÚ o 2,8 %. Prognózy Európskej komisie (EK) pritom nepredpokladajú pozitívnu mieru rastu až do roku 2014, kedy by malo odvetvie vzrásť o 1,4 %. "Napriek tomu sa relatívne darí investíciám v stavebníctve v krajinách ako Estónsko, Rumunsko a Veľká Británia," konštatovala spoločnosť.

Na druhej strane v Španielsku, Grécku, Portugalsku, Slovinsku a na Cypre poklesli v roku 2012 investície v stavebníctve viac ako o 10 %. Stalo sa tak v dôsledku politík na zníženie deficitu, ktoré zaviedli jednotlivé vlády. Investície v týchto krajinách klesali od roku 2009 do roku 2012 každý rok. "Ostatné krajiny ako Estónsko, Dánsko alebo Litva ovplyvnil pokles investícií najmä na začiatku krízy, ale v posledných rokoch došlo v týchto krajinách k oživeniu investícií v stavebníctve," upozornila spoločnosť Deloitte.

V eurozóne sa v roku 2013 očakáva pozitívna miera rastu len v Nemecku, Rakúsku, Slovinsku a na Slovensku. Scenár na rok 2014 bude o niečo odlišný. Len v štyroch krajinách sa totiž očakáva pokles investícií v stavebníctve. Ide o Španielsko (– 1,8 %), Taliansko (– 0,5 %), Cyprus (– 10,8 %) a Slovinsko (– 0,3 %). "Mimo eurozóny sa očakáva, že Litva a Rumunsko budú v roku 2013 rásť približne o 4 %, ale dostupné prognózy pre krajiny ako Poľsko, Česká republika a Veľká Británia sú menej optimistické," predpovedá Deloitte.

24.08.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...