1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V ČR klesol výkon sektora vo februári medziročne o 16 %

construction buildingPraha - Stavebná výroba v Česku vo februári zrýchlila medziročný pokles na 16 %. Bol to jej najväčší prepad takmer za dva roky. V pozemnom stavebníctve klesla výroba o 11,3 % a v inžinierskom staviteľstve o 30,2 %.

Nepriaznivé výsledky podľa štatistikov čiastočne ovplyvnili extrémne silné mrazy, ktoré dočasne zastavili práce na niektorých stavbách. Analytik ČSOB Petr Dufek uviedol, že vplyv klimatických podmienok na sektor bol zrejme rozhodujúci, a preto dvojciferný prepad jeho výkonu "nepreceňujeme".

Počet vydaných stavebných povolení sa medziročne znížil o 4,9 %. Vo februári sa začalo stavať o 11,9 % bytov menej než pred rokom a medziročne ich bolo dokončených o 2,2 % menej.

Vladimír Pikora z Next Finance vidí hlavnú príčinu slabého februárového výkonu stavebníctva vo zvýšení dane z pridanej hodnoty od Nového roku. Mnohé práce sa totiž vyfakturovali už v decembri, hoci ešte neboli vykonané. V decembri sa medziročne zvýšil výkon stavebníctva až o 14,5 %. Dodal, že v porovnaní s januárom a februárom 2008, keď išla česká ekonomika na plné obrátky, došlo v januári a februári tohto roku k poklesu výkonu stavebníctva o 38,4 %.

Dufek predpokladá, že po zlepšení klimatických podmienok bude síce stavebníctvo odstraňovať zimný sklz, ale jeho celkové výsledky v tomto roku budú veľmi slabé. Dufek uviedol, že české stavebníctvo zaznamená už štvrtý rok poklesu po sebe.

11.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...