1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebníci očakávaju v roku 2012 pokles výkonu odvetvia o 7,1 %

construction workersBratislava - Medzi riaditeľmi slovenských stavebných firiem panujú veľké obavy o ďalší vývoj odvetvia.

Príčinou sú najmä neistota ohľadne ďalšieho vývoja slovenskej ekonomiky a nedávny pád vlády SR. "Aktuálne očakávajú, že stavebníctvo v nasledujúcom roku klesne o ďalších 7,1 %," uvádza v novembrovej analýze slovenského stavebného trhu spoločnosť CEEC Research.

V pokles slovenského stavebníctva na budúci rok veria podľa analýzy traja zo štyroch stavbárov. Predikcie pritom hovoria, že výkon stavebníctva by sa mal v budúcom roku znížiť na úroveň roka 2005. "Oproti vrcholu sektora, v roku 2008, sa jedná až o 25-% pokles," tvrdí Jiří Vacek, riaditeľ CEEC Research. Pred pádom slovenskej vlády, v auguste 2011 hovorili predpovede skôr o raste sektora o 1,8 %.

K naštartovaniu opätovného rastu slovenského stavebníctva však podľa očakávaní nedôjde ani v roku 2013. Namiesto toho šéfovia stavebných spoločností predpokladajú skôr stabilizáciu a zastavenie poklesu z predchádzajúcich rokov. "V roku 2012 a 2013 očakávam stagnáciu, prípadne mierne oživenie a prvé problémy na niektorých veľkých projektoch vysúťažených za neprimerane nízke ceny," odhaduje Pavol Kováčik, predseda predstavenstva spoločnosti Inžinierske stavby Košice.

Kvartálna analýza slovenského stavebníctva z novembra 2011 od spoločností CEEC Research a KPMG je založená na štruktúrovaných telefonických rozhovoroch. Zúčastnila sa na nich vybraná vzorka 100 stavebných spoločností v novembri tohto roka.

23.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...