1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebné firmy v SR zvýšili objem zahraničných zákaziek o tretinu

construction buildingBratislava - Kým vlaňajšia stavebná produkcia slovenských firiem na domácom trhu medziročne klesala, ich aktivita v zahraničí rástla.

Podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolta Lukáča bude tento trend pokračovať, až kým sa nezvýši možnosť pre uplatnenie stavebníkov na Slovensku. "Lebo to, že firmy sa nedokážu presadiť neznamená, že by neboli dostatočne kvalitné, alebo že by nemali dostatočné kapacity, ale že tých príležitostí je u nás menej," povedal dnes pre TASR Lukáč.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR dosiahla za celý rok 2010 stavebná produkcia slovenských firiem v zahraničí 146,1 milióna eur. Za 11 mesiacov roka 2011 to už však bolo 191,1 milióna eur. Ide teda o takmer tretinový medziročný nárast. V rámci údajov za november 2011 sa pritom produkcia medziročne viac ako zdvojnásobila na 28,4 milióna eur. "Nárast je zvýraznený tým, že je pokles na vnútornom trhu," podotkol Lukáč.

Slovenskí stavebníci sa v zahraničí zaujímajú predovšetkým o inžinierske stavby. Stavebné firmy strednej veľkosti sa však podľa Lukáča uplatňujú aj v súvislosti s obytnými stavbami, akými sú napríklad bytové domy.

V rámci zahraničných krajín, kde slovenské firmy uplatňujú svoje nevyužité kapacity, je pre ne jednou z najzaujímavejších susedné Poľsko. Dôvodom je podľa Lukáča fakt, že tamojší stavebný trh nebol krízou natoľko zasiahnutý. Slovenské spoločnosti sa tam preto dokážu uplatniť za výhodnejších podmienok než doma. "Je to blízky trh, je to susedný trh, čiže tam majú celkom dobré výsledky. Záujem je aj o rakúsky a nemecký trh," dodal Lukáč.

Neplatí však, že by sa stavebníci z cudziny o slovenský trh nezaujímali. Zahraničné firmy sa uchádzajú o slovenské zákazky prostredníctvom svojich vlastných pobočiek, ktoré majú založené na Slovensku. "Na Slovensku je kopec medzinárodných korporácií, či už zo Španielska, Rakúska, Nemecka, ktoré tu u nás pôsobia a ktoré čiastočne odkúpili pôvodné firmy," upozornil Lukáč.

14.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...