1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prevádzkový zisk Wienerbergeru v 1. polroku klesol o 16 %

wienerberger-tehlaViedeň - Najväčší výrobca tehál na svete Wienerberger na jar plne pocítil dôsledky európskej dlhovej krízy. Začiatok roka zasa negatívne poznačilo chladné počasie.
Tržby rakúskeho koncernu za 1. polrok medziročne vzrástli o 5 % na 1,04 miliardy eur.

ríčinou zvýšenia tržieb je konsolidácia spoločnosti Pipelife. Prevádzkový zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) v prvých 6 mesiacoch v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška klesol o 16 % na 104 miliónov eur. Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) očistený o jednorazové faktory sa prepadol až o 85 % na 4,1 milióna eur.

Šéf predstavenstva Heimo Scheuch chce do konca roka 2013 zrealizovať ďalší úsporný balík, ktorý by mal priniesť úspory 40 miliónov eur. Už v roku 2009 Wienerberger implementoval podstatne rozsiahlejší úsporný balík, v rámci ktorého dočasne zatvoril 58 fabrík.

"V posledných mesiacoch sa makroekonomické prostredie výrazne zhoršilo, čo spôsobilo opätovné oslabenie stavebnej aktivity v Európe," uviedol Scheuch, ktorý hovoril o európskej kríze dôvery. Aj doteraz silný poľský trh, ktorý je najväčší v strednej a východnej Európe, ukazuje od konca futbalových majstrovstiev Európy "výrazný zostupný trend". Stavebná aktivita sa oslabila vo Francúzsku, Belgicku a Holandsku, o niečo menej v Nemecku.

22.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...