1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Číne patrí asi polovica miest v rebríčku 100 najväčších stavebných firiem sveta

house workerMníchov - Čínske firmy obsadili viac ako polovicu miest na zozname 100 najväčších stavebných firiem na svete, oznámila v piatkovej správe medzinárodná poradenská spoločnosť Deloitte.

Na prvom mieste rebríčka sa nachádza Čínska štátna stavebná spoločnosť (CSCEC), ktorej tržby v uplynulom roku predstavovali 305 miliárd dolárov (276,79 miliardy eur). Jedenásť čínskych spoločností zo zoznamu dosiahlo vlani obrat v celkovej výške 1,048 bilióna USD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Stovka firiem vlani zvýšila tržby na 1,9 bilióna USD, čo predstavuje nárast o 1 %, uviedla spoločnosť Deloitte. Nárast príjmov dosiahli napriek vážnym prekážkam, ktorým čelí stavebný sektor. Celosvetovo stavebníctvo rástlo oveľa pomalšie ako v predchádzajúcich rokoch, uviedol partner spoločnosti Deloitte Michael Müller. Odvetvie naďalej čelí narušeným dodávateľským reťazcom, nedostatku surovín a pracovnej sily, rastúcim nákladom na energie a materiály, inflácii a zvyšujúcim sa úrokovým sadzbám, zdôraznil.

Trhová hodnota 100 najväčších spoločností sa zmenšila o takmer 15 % na približne 600 miliárd USD. Celkový obrat európskych zástupcov v rebríčku sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 6 % na 373 miliárd USD, ich trhová kapitalizácia ale klesla až o 22 %.

So značným odstupom za Čínou sa umiestnilo na druhom mieste 14 japonských firiem, ktoré spolu dosiahli obrat 190 miliárd USD. Nasledovalo 13 amerických spoločností s obratom 165 miliárd USD a tri francúzske s obratom 133 miliárd USD.

22.08.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...