1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

České stavebné firmy sa dostali na osudovú križovatku

Building in progressPraha - Obmedzovanie štátnych výdavkov a pokles súkromného dopytu priviedli české stavebníctvo, píše denník E15 na svojej internetovej stránke, k dôležitému medzníku.

Firmy si boli dlhé roky isté objednávkami, na ktorých sa priživovalo aj veľa spoločností, ktoré majú do priehľadnosti ďaleko. V období stavebného boomu okolo roku 2008 rástlo odvetvie takým tempom, že stavbári nestíhali a uvažovali o dovoze robotníkov z Ázie.

V súčasnosti je všetko ináč. Veľké firmy kalkulujú pri štandardnej objednávke s priemernou maržou 2,3 %, malé firmy až s 10,8-%.

Jiří Vacek, riaditeľ spoločnosti CEEC Research, ktorá v spolupráci s KPMG Česká republika pravidelne analyzuje české stavebníctvo, povedal, že viditeľne pribudol počet firiem, ktoré sú ochotné pustiť sa aj do objednávky s nulovou alebo dokonca so zápornou maržou. Medzi veľkými spoločnosťami k tomu dochádza v každom druhom prípade.

Podnikať bez zisku je tento rok ochotných 41 % firiem, vlani ich bolo takých 30 %. Ide o taktiku, ktorú si môžu dovoliť len veľkí hráči s dostatočným kapitálovým vybavením. Firmy, ktoré na projektoch teraz prerábajú, vylučujú možnosť, že by na taký postup mohli doplatiť. Každá si myslí, že bude tá jediná, ktorá prežije.

Pokles výkonu českého stavebníctva potvrdzuje štatistika. V roku 2002 bola hodnota jeho prác 317,6 miliardy Kč (12,35 miliardy eur), v roku 2006 stúpla na 472,6 miliardy a vrchol dosiahla v roku 2008, keď výkony sektora stúpli na 547,6 miliardy Kč. Odvtedy jeho výkony klesajú a vlani boli len 424 miliárd Kč. Za päť rokov sa teda prepadli o 23 %.

Od krízy sa v posledných piatich rokoch silno obmedzila bytová výstavba. Kým v roku 2007 fakturovali firmy práce na bytoch a domoch za viac ako 80 miliárd Kč, vlani mala hodnotu 52 miliárd; pokles 35-%.

Inžinierske stavby sú pre odvetvie kľúčové. Najviac práce mali na nich stavbári v roku 2010, v ktorom dosiahli výkony za 176 miliárd Kč. Vlani sa ich hodnota znížila o 32 %.

Odborníci sa zhodujú na tom, že v súčasnej situácii čaká české stavebníctvo zásadná reštrukturalizácia. Teraz prebiehajúci boj o prežitie a podiel na trhu bude mať za následok vyčistenie trhu. V ňom sa presadia väčší hráči. Problémy budú mať najmä malé a stredne veľké firmy. Nehrozí však, že z Česka odídu veľké firmy, ktoré patria zahraničným koncernom.

04.06.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...