1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aktivita v írskom stavebnom sektore klesla najvýraznejšie za osem mesiacov

Construction 33Dublin - Aktivita v írskom stavebnom sektore zaznamenala v auguste najprudší pokles za osem mesiacov. Pod nepriaznivé výsledky v írskom stavebníctve sa podpísal najmä vývoj v oblasti komerčných stavieb. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Index nákupných manažérov BNP Paribas Real Estate pre írsky sektor stavebníctva klesol v auguste na 44,9 bodu zo 45,6 bodu v júli. To predstavuje zrýchlenie poklesu aktivity, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Augustové údaje sú zároveň najhoršie od decembra minulého roka.

Z jednotlivých sledovaných kategórií najvýraznejší pokles zaznamenala oblasť komerčných stavieb, ktorá zahrnuje sklady, obchody a kancelárske priestory. V jej prípade dosiahlo tempo poklesu takmer 2,5-ročné maximum. Pokles zaznamenala aj aktivita v oblasti bytovej výstavby.

Nové objednávky klesli najvýraznejšie za osem mesiacov. Je to dôsledok zhoršujúceho sa dopytu, na ktorý pôsobia pokračujúce inflačné tlaky a s tým spojené zvyšujúce sa úrokové sadzby. Aj keď firmy v oblasti stavebníctva pokračovali v auguste vo zvyšovaní počtu zamestnancov, tempo tvorby nových pracovných miest nebolo výrazné. Rast v tejto oblasti bol najslabší za posledné štyri mesiace.

28.09.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...