1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zisk hlinikárenského koncernu Rusal klesol v 2. kvartáli o 70 %

aluminium_pipelineMoskva - Ruský hlinikárenský koncern Rusal, najväčší producent hliníka na svete, oznámil za 2. štvrťrok tohto roka medziročný pokles zisku o 70 %. Dôvodmi sú vysoký rast nákladov a silnejší kurz rubľa, ktorých vplyv nedokázali vykompenzovať ani zvýšené ceny hliníka a vyšší objem produkcie.
Čistý zisk Rusalu za obdobie od apríla do konca júna 2011 dosiahol 339 miliónov USD (235,38 milióna eur), zatiaľ čo analytici očakávali približne 470 miliónov USD. V rovnakom období minulého roka firma ešte dosiahla zisk 1,12 miliardy USD.

Najmä silný kurz rubľa zaťažil spoločnosť, keďže väčšinu tržieb realizuje v amerických dolároch. Okrem toho sa pod pokles zisku podpísalo aj precenenie podielu Rusalu v ťažobnej spoločnosti Norilsk Nickel.

Podiel Rusalu v Norilsk Nickel je už dlhodobo jablkom sváru medzi dvomi najbohatšími Rusmi: Olegom Deripaskom a Vladimirom Potaninom. Rusal, ktorý kontroluje Deripaska a ktorý v Norilsku vlastní 25-% podiel, minulý týždeň informoval, že mu Norilsk oznámil, že chce odkúpiť späť 15 % svojich akcií za 8,75 miliardy USD. Analytici očakávajú, že Rusal túto možnosť odmietne.

01.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...