1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Inšpektorát práce potvrdil porušenie predpisov v Bukóze Supermarket

GulatinaHencovce - V spoločnosti BUKÓZA SUPERMARKET so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou) prišlo v priebehu septembra tohto roka o prácu vyše 70 ľudí. Na základe podaného podnetu sa situáciou vo firme zaoberal v uplynulých týždňoch Národný inšpektorát práce (NIP), ktorý odhalil v kontrolovanej oblasti porušenia viacerých právnych predpisov.

BUKÓZA SUPERMARKET, s. r. o., poskytovala v uplynulom období svojich zamestnancov pre niekoľko výrobných prevádzok BUKÓZY HOLDING, a. s. so sídlom v Hencovciach, kde sa zaoberá komplexným spracovaním drevnej hmoty. Zamestnávateľ, ktorý sa dostal do zložitej finančnej situácie, svojim pracovníkom navrhol, aby prešli od augusta tohto roka zo zamestnaneckého pomeru na živnosť. Desiatky z nich tak urobili, no vyše 70 ľudí s týmto odporúčaním nesúhlasilo a zostalo doma bez práce na 60 % mzdy. Situácia bola niekoľko nasledujúcich týždňov neprehľadná, hlavne čo sa týka termínu ich výpovede a toho, či BUKÓZA SUPERMARKET nakoniec skončí pre svoje hospodárenie v konkurze, alebo nie.

Desiatky zamestnancov BUKÓZY SUPERMARKET nakoniec výpovede dostali k 13. septembru 2011. O nevyplatené mzdy, ako aj odstupné môžu bývalí pracovníci požiadať Sociálnu poisťovňu cez garančný fond. Nároky všetkých však zrejme nebudú uspokojené úplne. "Garančný fond môže odškodniť zamestnanca maximálne do výšky 2307 eur, niektorým to vyšlo, ale viacerí zamestnanci túto výšku prekročili. Čiže, komu to vyšlo na viac vzhľadom na výšku odstupného, celkom uspokojený pravdepodobne nebude," informoval dnes TASR predseda Odborového zväzu drevo, lesy, voda Zdenek Dlugoš.

"V zamestnaní začali tlačiť zamestnancov na živnosť, nedalo mi to, lebo som v tom videl neprávosť. Cez sociálnu sieť som dal nepriamo podnet na inšpektorát práce," komentoval udalosti uplynulých týždňov Vranovčan Juraj Hricko. "Inšpektorát práce prešetroval podania namierené proti spoločnosti BUKÓZA SUPERMARKET, zistil viaceré závažné porušenia pracovno-právnych predpisov," uviedol v tejto súvislosti hovorca NIP Igor Holéczy.

Ako dodal, firma vystupujúca ako agentúra dočasného zamestnávania nemala potrebnú licenciu na výkon tejto činnosti. "Spoločnosť v júli dosiahla platobnú neschopnosť, o čom neinformovala svojich zamestnancov. Ďalšie porušenia sa týkali napríklad toho, že spoločnosť im nevyplatila mzdy a iné nároky za júl, podobne vo výplatnom termíne neboli poskytnuté mzdy za mesiac august," objasnil Holéczy s tým, že pracovníci mali podľa názoru NIP dostávať nie 60-% odmenu, ale plnú mzdu.

Z ďalších nedostatkov sa hovorca NIP dotkol napríklad problematiky hromadného prepúšťania zamestnancov. "Pri jeho vyhlásení musí spoločnosť mesiac vopred informovať zamestnancov, ako aj úrad práce o tom, že k nemu pristúpi. Ani toto však BUKÓZA SUPERMARKET neuskutočnila," poznamenal. Inšpektorát práce Prešov po zistení týchto skutočností následne navrhol uložiť sankciu tejto spoločnosti vo výške 8700 eur. "Nastala však komplikovaná situácia, keďže spoločnosť nás informovala o tom, že súd zrušil konkurzné konanie a že samotná spoločnosť bude zrejme vymazaná z Obchodného registra. V takom prípade by sme teda nemali koho sankcionovať," uzavrel Holéczy.

TASR sa pokúsila získať stanovisko zamestnávateľa k poznatkom inšpektorátu práce od hovorcu spoločnosti BUKÓZA HOLDING Michala Švábika. "Keďže spoločnosť BUKÓZA SUPERMARKET už nepatrí do skupiny spoločností BUKÓZA HOLDING, tak sa k predmetnej veci zo strany BUKÓZY SUPERMARKET nemôžem vyjadrovať," uzavrel hovorca holdingu.

12.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)



PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...