1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bielorusko by mohlo predať 10 až 15 % Belaruskali formou IPO

belaruskali_1Minsk - Bielorusko plánuje predať približne 10 až 15 % kľúčovej chemickej spoločnosti Belaruskali formou prvotného úpisu akcií (IPO).

Povedal to podpredseda bieloruskej vlády Vladimir Semaško.

"Navrhol som, aby sme začali s prípravami na uvedenie menšinového balíka akcií Belaruskali na niektorú z medzinárodných búrz," povedal Semaško novinárom na tlačovej konferencii, pričom dodal, že okrem Belaruskali plánuje Minsk predať aj výrobcu nákladných automobilov BelAZ, rovnako formou IPO.

Belaruskali je pre Bielorusko najväčší klenot medzi podnikmi. Firma spolu s ruskou spoločnosťou Uralkali kontroluje až 30 % svetového trhu s potašou (uhličitanom draselným). Semaško neuviedol, kedy by k uvedeniu na burzu malo dôjsť, ani to, koľko Bielorusko od predaja očakáva. Pôvodne sa zdalo, že vyše 50 % Belaruskali kúpi ruský miliardár a vlastník Uralkali Sulejman Kerimov, k dohode ale nedošlo.

Bielorusko sa doteraz výraznejšej privatizácii vyhýbalo a presadzovalo pôvodný sovietsky model centrálneho riadenia ekonomiky. Rastúce ceny dodávok energií z Ruska však zvýšili tlak na ekonomiku. Minsk dováža zo susednej krajiny ropu aj zemný plyn a ich dovoz je pre krajinu kľúčový, keďže popri Belaruskali sú to rafinérie, ktoré tvoria základ priemyselnej produkcie. K vysokým energetickým nákladom sa pridali populistické kroky prezidenta Lukašenka, ktorý pred ostatnými prezidentskými voľbami v decembri 2010 nechal zvýšiť mzdy o 40 % a ponúkol aj lacné úvery domácim podnikom. Výsledkom bol zvýšený dopyt po tovare zo zahraničia, ktorý prudko zvýšil deficit na bežnom účte platobnej bilancie. To viedlo k zníženiu devízových rezerv a devalvácii rubľa.

Spotrebiteľské ceny vzrástli v máji medziročne zhruba o tretinu a očakáva sa, že za tento rok dosiahnu 39-% rast. Ak sa toto číslo potvrdí, bude to najvyššie tempo rastu inflácie v tomto roku na svete.

Lukašenko chce zároveň do konca roku zjednotiť oficiálny a neoficiálny výmenný kurz rubľa. Ako povedal Semaško, prezident nariadil centrálnej banke, aby do konca roku zjednotila oficiálny a trhový kurz rubľa na úrovni 5000 BYR/dolár. Dnešný kurz rubľa stanovený centrálnou bankou dosahuje 4964 BYR/USD. Trhový je približne o 15 % slabší.

01.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...