1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

BHP Billiton kúpi energofirmu z USA Petrohawk Energy za 12,1 mld. USD

bhp_billitonSydney/Washington - Austrálska banská spoločnosť BHP Billiton kúpi americkú ropno-plynárenskú firmu Petrohawk Energy za 12,1 miliardy USD (8,55 miliardy eur) v hotovosti. Pre najväčšiu banskú firmu na svete to bude najväčšia akvizícia v histórii a dôkaz, že BHP Billiton počíta s rastom dopytu po zemnom plyne v Spojených štátoch.

Spoločnosti oznámili, že za jednu akciu Petrohawk Energy zaplatí BHP 38,75 USD. To znamená až 61-% prémiu oproti priemernej hodnote akcie americkej firmy z posledných 20 obchodovacích dní. Je to zároveň druhá akvizícia firmy v oblasti bridlicového plynu potom, ako v marci tohto roka BHP Billiton kúpila za 4,75 miliardy USD podiel firmy Chesapeake Energy v ložiskách bridlicového plynu v USA.

Do rozvoja energetických aktív Petrohawk Energy podľa analytikov banky Morgan Stanley plánuje austrálska spoločnosť investovať do roku 2020 okolo 65 miliárd USD. "BHP chce zvýšiť svoje aktivity v oblasti ropného a plynárenského priemyslu, keďže väčšina jej súčasných energetických aktív je alebo čoskoro bude vyťažená," povedal analytik Jason Teh z maklérskej firmy Investors Mutual v Sydney. Ako dodal, najnovšia akvizícia zvyšuje surovinovú základňu BHP Billiton takmer na dvojnásobok.

18.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...