1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Adidas oznámil pokles zisku za 2. štvrťrok

adidas logoHerzogenaurach - Nemecký výrobca športových potrieb Adidas zaznamenal pokles zisku v 2. štvrťroku, pričom jeho tržby stagnovali. Za celý rok však predpovedá lepšie výsledky, ako pôvodne očakával po chaotickom rozchode s dizajnérom Yeezy Ye, rapperom predtým známym ako Kanye West, pre jeho antisemitské komentáre.

Adidas vo štvrtok oznámil, že jeho zisk z pokračujúcich operácií za tri mesiace do konca júna 2023 klesol na 96 miliónov eur z 360 miliónov eur v predchádzajúcom roku.

Prevádzkový zisk sa znížil na 176 miliónov eur z vlaňajších 392 miliónov eur. Prevádzkový zisk zahŕňal mimoriadne náklady vo výške približne 160 miliónov eur, vrátane 110 miliónov eur na dary charitatívnym organizáciám.

Tržby pri konštantných menových kurzoch v sledovanom období stagnovali, ale po prevedení na eurá klesli o 5 % na 5,34 miliardy eur.

Adidas najnovšie očakáva, že za celý rok 2023 sa tržby pri konštantných kurzoch znížia o stredne veľké jednociferné percento namiesto pôvodne odhadovaného vysokého jednociferného percenta.

Spoločnosť zápasí tiež s vysokou úrovňou zásob, ale v 2. štvrťroku 2023 vykázala známky zlepšenia v tejto oblasti. Konkrétne, hodnota zásob Adidas v sledovanom období vzrástla iba o 1 % na 5,5 miliardy eur. To predstavuje výrazné zlepšenie oproti 1. štvrťroku.

Aj prognóza hospodárskych výsledkov za tento rok je lepšia, ako firma pôvodne predpokladala. Adidas teraz očakáva, že vykáže prevádzkovú stratu vo výške 450 miliónov eur, čo je výrazné zlepšenie oproti predchádzajúcemu odhadu straty na úrovni 700 miliónov eur.

Náklady na ukončenie partnerstva s dizajnérom Yeezy Ye majú aj naďalej vplyv na zisk spoločnosti. Predaj prvej série produktov Yeezy však prispel približne 150 miliónmi eur k prevádzkovým príjmom Adidas.

Skupina koncom mája oznámila, že bude pokračovať v rozpredaji zásob produktov Yeezy po rozchode s kontroverzným hudobníkom. Venuje pritom "značnú sumu" organizáciám, ktoré bojujú proti diskriminácii a nenávisti vrátane rasizmu a antisemitizmus.        

11.08.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...