1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tržby Nestlé za prvých 9 mesiacov roka stúpli o 6,1 %

nestle buildingVevey - Rast tržieb švajčiarskeho potravinárskeho gigantu Nestlé za prvých 9 mesiacov tohto roka nesplnil očakávania analytikov a spomalil viac, ako odhadovali. Dôvodom je dlhová kríza v Európe a neistota v súvislosti predĺžením daňových úľav a ďalších protikrízových opatrení v USA. Spotrebitelia v Severnej Amerike a na starom kontinente preto dôslednejšie zvažujú svoje výdavky. Aj na rozvíjajúcich sa trhoch sa rast dopytu po produktoch Nestlé spomaľuje.

Globálne tržby najväčšieho potravinárskeho koncernu na svete, po vylúčení akvizícií a kurzových vplyvov, sa za deväť mesiacov do konca septembra zvýšili o 6,1 % na 67,6 miliardy švajčiarskych frankov (55,84 miliardy eur). Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg odhadovali, že stúpnu o 6,3 %. Na porovnanie, v 1. polroku 2012 vzrástli tržby Nestlé o 6,6 %.

Vedenie firmy zároveň potvrdilo svoj odhad a za celý rok očakáva nárast obratu o 5 až 6 %. Nestlé patrí medzi spoločnosti, ktoré väčšinu zisku generujú na zahraničných trhoch, z toho až 40 % v rýchlo sa rozvíjajúcich ekonomikách ako je napríklad Čína. Najnovšie údaje však ukázali, že tržby koncernu v Ázii, Oceánii a Afrike sa za 9 mesiacov do konca septembra 2012 zvýšili o 9,4 %, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka vzrástli o 11,6 %.

Nestlé sa vzhľadom na dlhové problémy Európy a vysokú nezamestnanosť sústredila na zvýšenie odbytu produktov určených klientom s nižšími príjmami. Aj slabší odbyt mrazených potravín v Severnej Amerike mal negatívny vplyv na tržby Nestlé.

22.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...