1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Milovníci kávy si zaplatia viac pre pokles produkcie vo Vietname

kávaHanoj - Produkcia kávy robusta vo Vietname tento rok pravdepodobne klesne na najnižšiu úroveň za štyri roky. Tamojší farmári sa totiž zamerali viac na pestovanie durianov.

Podľa odhadu exportérov a obchodníkov v prieskume agentúry Bloomberg na základe doterajšieho zberu úrody produkcia robusty v ázijskej krajine klesla oproti predchádzajúcemu roku o viac ako 7 % na 1,67 milióna ton.

Globálny dopyt po káve robusta, ktorá sa používa v instantných nápojoch, pritom tento rok rastie, keďže pražiarne a spotrebitelia hľadajú lacnejšie možnosti, ako sa vyrovnať s vysokou infláciou. Ceny podporili aj obavy z vplyvu počasia na niektoré kľúčové plodiny. To zvýšilo cenu kontraktov na odrodu robusta na burze v Londýne o 36 % na najvyššiu úroveň za viac ako desať rokov.

"Skutočná produkcia bola nižšia, ako ľudia predpokladali," povedal Phan Hung Anh, výkonný riaditeľ exportnej spoločnosti Quang Minh Coffee Trading v provincii Binh Duong na juhu Vietnamu.

"Pestovatelia investovali menej do svojich kávových fariem, pretože sa zamerali na pestovanie durianov a iného výnosného ovocia," dodal.

Podľa ďalších obchodníkov k menšej úrode robusty vo Vietname prispeli aj pokles v cykle produkcie a zvýšenie nákladov na hnojivá. A tiež rozmach v oblasti nehnuteľností začiatkom minulého roka, v dôsledku čoho sa niektorí pestovatelia vzdali svojich fariem.

Nižšia úroda a silný dopyt podnietili prudký nárast cien miestnej kávy na 53.000 dongov (2,05 eura) za kilogram minulý mesiac, čo je najviac od roku 2014. Farmári už predali viac ako 85 % svojej úrody.

Podľa údajov colného a štatistického úradu, ktoré zostavila agentúra Bloomberg, Vietnam za prvých sedem mesiacov sezóny 2022/23 vyviezol 1,16 milióna ton kávy, čo je vôbec najviac v histórii jej pestovania. Toto tempo sa však môže počas zvyšku sezóny spomaliť.

16.05.2023 TASR

 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...