1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Heineken vyhral súboj o ázijskú pivovarnícku skupinu APB

heineken logo 1Amsterdam - Holandský pivovarnícky koncern Heineken vyhral súboj o ovládnutie pivovarníckej spoločnosti Asia Pacific Breweries (APB). Jeho rival, thajský miliardár Čaren Sirivatanapchakdi súhlasil s tým, aby singapurská skupina Fraser & Neave (F&N), ktorá je spoluvlastníkom APB, predala svoj podiel Heinekenu.

Holandský koncern ponúkol 5,6 miliardy singapurských dolárov (3,50 miliardy eur) za odkúpenie podielu APB od F&N. Podľa analytikov sú teraz šance, že F&N akceptuje jeho ponuku oveľa vyššie.

Sirivatanapchakdi, ktorý vlastní zhruba 30-% podiel v F&N, plánuje totiž odkúpiť aj zvyšné akcie singapurskej spoločnosti a celkom ju ovládnuť. Mohol by jej tak zabrániť, aby predala podiel v APB Holandsku. No obe strany sa nakoniec rozhodli ukončiť cenovú vojnu a zvolili si radšej dohodu. Vzájomné prebiehanie sa, kto dá viac, by ich totiž mohlo vyjsť veľmi draho. Heineken na oplátku za ústupok thajského konkurenta vyhlásil, že nepredloží ponuku na kúpu podielu v F&N.

Odborníci sa zhodujú, že je to víťazstvo pre obe strany: Heineken získa APB za prijateľnú cenu a thajský miliardár bude mať peniaze na ovládnutie F&N.

Heinken sa snaží posilniť svoju pozíciu v Ázii. Holandský koncern, ktorý je treťou najväčšou pivovarníckou skupinou na svete, totiž zápasí so slabnúcim odbytom v Európe. A po kúpe APB sa podiel rozvíjajúceho trhu v Ázii na celkovom zisku holandského koncernu zvýši zo súčasných 6 % až na 15 %.

21.09.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...