1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EÚ určila, ktoré aromatické látky budú môcť používať potravinári

nakupovanie1Brusel - Európska komisia (EK) prijala dnes dva nové právne predpisy, vďaka ktorým bude používanie aromatických látok bezpečnejšie a transparentnejšie. V potravinárstve sa budú môcť používať už len tie aromatické látky, ktoré sú uvedené na schválených zoznamoch.

Aromatické látky ovplyvňujúce chuť a/alebo vôňu jedla sa už dlho bezpečne používajú v množstve potravín, napríklad v nealkoholických nápojoch, cukrovinkách, cereáliách, sladkom pečive a jogurtoch. Teraz boli posúdené na úrovni EÚ.

„Vďaka niekoľkoročnému úsiliu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a ostatných vedeckých subjektov tieto právne predpisy o aromatických látkach značne zlepšia transparentnosť informácií ako pre občanov, tak aj pre výrobné odvetvie," povedal komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku John Dalli. A dodal, že pre všetky zainteresované strany bude odteraz ľahšie zistiť, ktoré aromatické látky sa môžu v potravinách používať.

Prvým nariadením sa pre celú EÚ stanovuje nový zoznam aromatických látok, ktoré sa môžu využívať v potravinách. Tento zoznam sa bude používať od 22. apríla 2013, aby sa potravinárske odvetvie v EÚ mohlo prispôsobiť novým pravidlám. Všetky aromatické látky, ktoré nie sú uvedené na zozname, budú po skončení prechodného 18-mesačného obdobia zakázané.

Druhé nariadenie sa zaoberá prechodnými opatreniami týkajúcimi sa iných aromatických látok, ako napríklad aromatických látok vyrábaných z nepotravinárskych zdrojov, a bude platiť od 22. októbra 2012.

Nový zoznam obsahuje viac ako 2100 povolených aromatických látok. Ďalších 400 látok zostane na trhu, pokým Európsky úrad pre bezpečnosť potravín neukončí ich posúdenie. Tieto látky sa už používajú dlho a iné vedecké subjekty ich označili za bezpečné.

K zlepšeniu transparentnosti dôjde aj vďaka tomu, že bude sprístupnená on-line databáza, ktorá umožní spotrebiteľom, potravinárskym podnikom a vnútroštátnym orgánom kontroly potravín ľahko identifikovať, ktoré aromatické látky sa môžu v potravinách používať.

05.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...