1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EK podozrieva 13 výrobcov obalov na potraviny z kartelovej dohody

Eurosymbol buildingBrusel - Európska únia podozrieva 13 spoločností, ktoré vyrábajú, alebo distribuujú obaly na potraviny, že uzavreli kartelovú dohodu a osem rokov ovplyvňovali ich ceny.

"Takéto správanie, ak k nemu došlo, mohlo mať priamy vplyv na zákazníkov, ako sú supermarkety, a v konečnom dôsledku aj na koncových spotrebiteľov," uviedla vo svojom vyhlásení Európska komisia (EK).

Komisia oznámila, že sa skontaktovala s firmami, ktoré zásobujú trh polystyrénovými a polypropylénovými podnosmi na balenie napríklad mäsa, rýb, alebo syra.
Tie spoločnosti sú podozrivé z fixovania cien, rozdelenia podielov na trhu a zákazníkov, výmeny z komerčného hľadiska citlivých informácií a korupcie pri zadávaní zákaziek.
Jedna z podozrivých firiem, fínska spoločnosť Huhtamaki tvrdí, že sa to týka najmä aktivít jednej z jej divízií počas rokov 2000-2008, ktorú však už zatvorila. Vedenie firmy ale preskúma výhrady komisie a bude sa riadiť jej pokynmi.

EK poslala dotknutým firmám tzv. statement of objections, teda odôvodnené stanovisko, čo je prvý krok, ktorý môže vyústiť až do udelenia pokuty vo výške 10 % z ročného obratu firmy. O ktoré spoločnosti ide, komisia zatiaľ neprezradila, ich mená zvykne zverejniť až vtedy, keď vyšetrovanie potvrdí podozrenie.

03.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...