1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zbrojovka Vsetín je pred krachom, v odvetví nekončí len sama

nabojePraha - Onedlho skončí výrobu vsetínska zbrojovka ZVI. V krátkom čase to bude už druhý veľký podnik, ktorý v okrese zanikne. Vo Vlašskom Meziříčí nedávno skrachovala firma Schott Solar CR, ktorá prepustila takmer 500 zamestnancov.

Týždenník Euro v najnovšom čísle uviedol, že jeden z niekdajších motorov obranného priemyslu koncom októbra upozornil Ministerstvo obrany ČR, že vzhľadom na skončenie kontraktu s českou armádou bude nútený ukončiť výrobu vo Vsetíne a v Slavičíne a prepustiť takmer všetkých zamestnancov.

Podnik, ktorý v časoch svojho rozkvetu zamestnával takmer 2000 ľudí, zrejme zastaví výrobu do konca roka. O zachovanie jeho funkčnosti by sa malo v budúcnosti starať už len 10 pracovníkov.

Člen predstavenstva zbrojovky Michal Smrž ministerstvu obrany vytýka, že rezort nakupuje muníciu do obrnených transportérov Pandur od spoločnosti NATO Maintenance and Supply Agency (NAMSA), ktorá je hlavnou logistickou agentúrou Severoatlantickej aliancie. Pritom pôvodným dodávateľom bola ZVI. A bola by ju schopná dodávať za rovnakú cenu, vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá sa vracia štátu. Konečná cena munície od NAMSA je síce bez DPH, ale nie tak celkom. Španielsky muničný výrobca neodratúva od konečnej ceny DPH na subdodávky, ktoré dostáva španielsky štát.

Podľa šéfa Národného úradu pre vyzbrojovanie Pavla Bulanta nie je vsetínska zbrojovka jedinou firmou, ktorá varuje pred ukončením činnosti. Poukázal na to, že ministerstvo nemôže suplovať ekonomiku, ktorá sa dostala do recesie. Ak by sa urobil tento pokus, tak prídu s rovnakou požiadavkou ďalšie a ďalšie firmy. "Musíme rešpektovať zákony tejto krajiny," povedal Bulant, "a v nich nenájdeme výnimku dávať zákazku českej firme len preto, lebo je česká."

15.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...