1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V USA, Japonsku a Indii zastavili prevádzku lietadiel Boeing 787

boeing logo1Washington/Naí Dillí - Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v stredu (16. 1.) dočasne v Spojených štátoch zastavil prevádzku všetkých lietadiel Boeing 787 Dreamliner. Príčinou je séria porúch tohto modelu.

Dreamlinery musia zostať na zemi aj v Japonsku a Indii, informovala agentúra DPA.

 

FAA ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla riziko vznietenia ohňa, pretože vstavané batérie sa môžu prehrievať. Priamou príčinou rozhodnutia bolo núdzové pristátie jedného Dreamlinera v Japonsku po tom, čo sa jedna jeho batéria "upiekla". Obe japonské letecké spoločnosti All Nippon Airways a Japan Airlines potom zrušili všetky stredajšie a štvrtkové lety strojov Boeing 787. Minulý týždeň zasa horela batéria jedného Dreamlineru stojaceho na zemi v Bostone.

Boeing doteraz dodal svojim zákazníkom 50 modelov 787, polovica z toho smerovala do Japonska. V USA prevádzkuje Dreamlinery len spoločnosť United Airlines. Aerolínie budú môcť opäť lietať so šiestimi lietadlami tohto modelu až po tom, čo dokážu, že batérie v lietadlách sú bezpečné, uviedla FAA.

Po rozhodnutí FAA zastavila prevádzku svojich šiestich strojov Boeing 787 aj indická letecká spoločnosť Air India. Šéf aerolínií Rohit Nandan povedal v rozhovore pre denník Times Of India, že Air India v súlade s pokynmi FAA dočasne stiahne lietadlá Boeing 787 z prevádzky a skontroluje ich.

21.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...