1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V britskom Farnboroughu sa začala výstava leteckej techniky

rolls-royce-jet-engineLondýn - V britskom Farnboroughu neďaleko Londýna sa v pondelok (9.7.) začala výstava leteckej techniky. Na podujatí, ktoré sa koná každé dva roky, sa zúčastňuje takmer 1400 vystavovateľov a potrvá do 15. júla. Prvé štyri dni sú vyhradené pre odborníkov. Výrobcovia najväčších dopravných lietadiel, európsky Airbus a americký Boeing, očakávajú od leteckých spoločností príval objednávok za miliardy dolárov.

Hlavným sortimentom vo Farnboroughu je však vojenská letecká technika, kým vlani na výstave v Le Bourget bol tradične dôraz na civilné dopravné lietadlá. V Berlíne sa na výstave okrem toho venuje pozornosť aj kozmickej technike.

Pre výrobcov vojenskej techniky nie je teraz najlepšie obdobie. Mnohé silno zadlžené štáty znižujú rozpočty ministerstiev obrany. Tento trend pociťujú európsky koncern EADS, britský BAE Systems a americký gigant Lockheed Martin.

Boeing prišiel do Farnboroughu s inováciou modelu 737, ktorý nesie názov 737 Max. Má byť súperom modelov konkurencie, najmä Airbusu A320neo. Max dosahuje nižšiu spotrebu paliva než jeho predchodca. A320neo zase dostáva nový typ motorov.

V tejto triede dopravných lietadiel si však Airbus udržiava náskok. Z 25 krajín získal už objednávky na dodávku 1325 strojov, Boeing ich dosiahol 451.

Airbus začne A320neo dodávať zákazníkom v roku 2015, model Max sa o tri roky začne ešte len montovať. Prvý Max by mal odviezť cestujúcich na riadnej linke v roku 2017.

Airbus minulý týždeň oznámil, že sa rozhodol postaviť v Spojených štátoch v Mobile (štát Alabama) svoj prvý závod. V roku 2015 začne v ňom montovať stroje A320, ktorými chce výdatnejšie konkurovať Boeingu na jeho domácej pôde.

13.07.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...