1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Talianski investori uvažujú o predaji Alitalie

alitalia planeMiláno/Rím - Investori, ktorí pomohli pred štyrmi rokmi zachrániť taliansku leteckú spoločnosť Alitalia, uvažujú o predaji svojich akcií, pričom niektorí z nich tlačia na uzatvorenie dohody s francúzsko-holandskou spoločnosťou Air France-KLM.

Uviedli to dnes zdroje, ktoré podrobne poznajú situáciu talianskeho prepravcu. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Špekulácie o prípadnom predaji akcií v rukách talianskych investorov výrazne zvýšili hodnotu talianskej holdingovej spoločnosti IMMSI, ktorá kontroluje 7-% podiel Alitalie. Hodnota akcií holdingovej spoločnosti vzrástla dnes dopoludnia o viac než 16 %.

Air France-KLM, ktorá v súčasnosti kontroluje 25 % Alitalie, však rozhovory o prípadnom prevzatí talianskej spoločnosti poprela. "K žiadnym rokovaniam zatiaľ nedošlo," povedal pre Reuters výkonný riaditeľ Air France Alexandre de Juniac. Navyše dodal, že aerolínie (Air France-KLM) momentálne majú dosť obmedzené zdroje na uskutočnenie takejto operácie.
Taliansky denník Il Messaggero v nedeľu (6. 1.) napísal, že Air France rokuje o kúpe celej spoločnosti Alitalia, pričom údajne ponúka 20-% prémiu v porovnaní s cenou, ktorú investori zaplatili za Alitaliu pred vyše štyrmi rokmi. V súčasnosti je vlastníkom Alitalie konzorcium CAI, čo je konzorcium investorov, ktorí firmu kúpili v spomínanom roku 2008. CAI zaplatila v tom čase s cieľom zachrániť vysokozadlžené aerolínie zhruba 1 miliardu eur.

Podľa dvoch zdrojov blízkych situácii zatiaľ síce oficiálne rokovania nezačali, no zdá sa, že niektorí majú záujem dohodnúť sa práve s Air France-KLM. Medzi nimi napríklad predseda predstavenstva Alitalie Roberto Colaninno, ktorý kontroluje IMMSI a je aj šéfom konzorcia CAI.

Situácia je však aj politicky citlivá, najmä teraz, keď sa vo februári budú v Taliansku konať parlamentné voľby. Air France-KLM už v roku 2008 mala záujem o prevzatie Alitalie, vtedy však túto možnosť zablokoval vtedajší taliansky premiér Silvio Berlusconi s tým, že národný prepravca musí ostať v talianskych rukách. Berlusconi kandiduje aj teraz na post talianskeho premiéra a cez víkend vyhlásil, že je naďalej proti tomu, aby Alitalia padla do zahraničných rúk.

09.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...