1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecko má veľké výhrady proti navrhovanému zlúčeniu EADS a BAE

BAE systems logoBerlín - Nemecko má veľké výhrady proti navrhovanému zlúčeniu európskeho leteckého a zbrojárskeho konzorcia EADS, ktorému patrí aj Airbus, a britskej zbrojárskej firmy BAE Systems. Dôvodom sú obavy z možných dôsledkov. Vyplýva to z internej správy nemeckého ministerstva hospodárstva, ktorú sa podarilo získať agentúre Reuters.

Výhrady Nemecka sú ďalším zo série signálov, ktoré naznačujú, že plánované zlúčenie oboch firiem môže stroskotať. Okrem toho Berlín a Paríž majú odlišné názory na to, do akej miery by vlády oboch krajín mali ovplyvňovať chod koncernu.

EADS už upozornil, že odíde z rokovaní s BAE, ak budú mať štáty právo až príliš zasahovať do vedenia firmy.

EADS je konzorciom výrobcov leteckej a zbrojárskej techniky z Nemecka, Francúzska a Španielska. Francúzsko a Nemecko v ňom majú rovnaký podiel, a tým pádom aj rovnaké slovo pri rozhodovaní. A udržanie francúzsko-nemeckej "rovnováhy" vo firme je veľmi citlivým bodom.

Zlúčenie oboch spoločností bolo témou víkendových rozhovorov medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, no nepodarilo sa im nájsť zhodu.

EADS a BAE ponúkajú vládam v Paríži, Berlíne aj Londýne "zlaté akcie" v novej firme, aby zabránili pokusom o nepriateľské prevzatie.

Francúzsko a Nemecko sa ale zhodli aspoň na tom, že ani "zlatá akcia" nepredstavuje pre nich dostatočnú záruku, že fúzia oboch firiem neprinesie viac problémov, ako výhod, pretože ju môže napadnúť Európska únia. Európsky súdny dvor napríklad v roku 2003 prikázal britskej vláde, aby sa vzdala tzv. zlatého podielu v spoločnosti BAA, ktorá prevádzkuje najväčšie letiská v krajine, pretože je v rozpore s európskymi pravidlami.

27.09.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...