1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecko a Francúzsko sa dohodli, že budú mať 12-% podiel v EADS

EADS logoBerlín - Nemecká a francúzska vláda sa dohodli, že každá z nich bude vlastniť 12-% podiel v európskom zbrojárskom a leteckom koncerne EADS. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na článok v nemeckých novinách Handelsblatt.

Podľa denníka, ktorému to vraj prezradili nemenované vládne zdroje, táto dohoda znamená, že oba štáty budú spolu so Španielskom, ktoré má 5,5-% podiel v EADS, vlastniť takmer 30-% podiel v materskej spoločnosti európskeho výrobcu lietadiel Airbus.

Nemecká a francúzska vláda sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrili a EADS ich odmietol komentovať.

Nemecko doteraz priamo nevlastnilo žiadne akcie EADS, ale chystá sa ich odkúpiť od nemeckej automobilky Daimler, ktorá má 15-% podiel v koncerne a ďalší 7,5-% podiel vlastní nemecké konzorcium investorov. Nemecká strana tak má 22,5 % hlasovacích práv vo firme.
Francúzsky štát zase doteraz vlastnil 15-% podiel v EADS a vlastníkom ďalšieho 7,5-% balíka akcií je francúzska mediálna skupina Lagardére. Francúzi majú vďaka tomu spolu 22,5-% hlasovacích práv, a teda rovnaký vplyv na chod koncernu ako Nemci. A práve francúzsko-nemecká rovnováha v EADS je politicky veľmi citlivá otázka.

21.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...