1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Najväčšie japonské aerolínie po ďalšom incidente stiahli dreamlinery z oblohy

boeing logo2Tokio - Dve najväčšie japonské letecké spoločnosti All Nippon Airways (ANA) a Japan Airlines (JAL) oznámili, že pozastavujú prevádzku všetkých lietadiel Boeing 787 Dreamliner po tom, ako zaznamenalo problémy ďalšie lietadlo tohto typu,

konkrétne patriace aerolíniám ANA a muselo núdzovo pristáť. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

 

Ako prvá oznámila stiahnutie svojich 17 lietadiel B787 Dreamliner z oblohy na inšpekciu spoločnosť ANA. Urobila tak potom, ako jeden z týchto strojov letiaci z mesta Jamaguči Ube do Tokia musel krátko po štarte núdzovo pristáť v meste Takamacu v západnom Japonsku. Dôvodom bola porucha batérie a následný dym v kokpite. Po oznámení ANA sa pridala aj spoločnosť JAL, ktorá vlastní sedem lietadiel typu Dreamliner. Spoločnosti sa vo štvrtok (17.1.) rozhodnú, či od piatka (18.1.) budú môcť stroje opätovne lietať.

Najnovší vývoj je tak ďalšou ranou pre amerického výrobcu Boeing, ktorý v ostatných týždňoch zaznamenal pri lietadle Dreamliner viacero problémov. K nim patrí únik paliva, prasknuté sklo v kokpite, problémy s brzdami a explózia batérie a následný požiar v lietadle.

"Blížime sa k bodu, pri ktorom bude musieť Boeing začať túto situáciu považovať už za vážnu krízu," povedal Richard Aboulafia, analytik americkej spoločnosti Teal Group. "Ak nezačnú rýchlo konať, ľudia zmenia pohľad na lietadlo," dodal. To by pre americkú spoločnosť malo vážne dôsledky.

Lietadlo B787 Dreamliner je nový vlajkový produkt, vďaka ktorému získala spoločnosť veľký počet objednávok po celom svete. Stroj je považovaný za najúspornejšie lietadlo a Boeing dodal zákazníkom minulý rok 46 týchto strojov. Hovorca firmy Paul Lewis pre BBC povedal, že spoločnosť je pripravená spolupracovať so zákazníkom (ANA) a príslušnými úradmi vyšetrujúcimi poruchu".

18.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...