1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fúzia EADS a BAE nesmie ohroziť britskú národnú bezpečnosť

BAE systems logoLondýn - Navrhovaná fúzia EADS a BAE v hodnote 45 miliárd USD (34,61 miliardy eur) musí zabezpečiť britskú národnú bezpečnosť a pracovné miesta v krajine, vyhlásil britský minister financií George Osborne.

Napätie týkajúce sa megafúzie vyústilo v posledných dňoch do otvorených sporov medzi Francúzskom, Britániou a Nemeckom ohľadom úlohy štátu v novom koncerne, ktorý by bol najväčšou leteckou a zbrojárskou skupinou na svete.

"Náš postoj je, že musíme dať jasne najavo, že našimi prioritami samozrejme sú národná bezpečnosť Veľkej Británie a po druhé, pracovné miesta a investície v Británii," povedal Osborne v rozhovore pre televíziu Sky. "Na základe tohto hodnotíme návrh, ktorý nám predložili tieto dve spoločnosti."

EADS a BAE v septembri oznámili, že plánujú zlúčenie. Ich snahám však bránia rozdielne názory na kontrolu novej spoločnosti medzi Francúzskom a Nemeckom a strach politikov z prípadného škrtania pracovných miest.

Britský minister obrany Philip Hammond vyhlásil, že Británia bude vetovať fúziu, ak nebudú splnené jej podmienky. Podľa neho žiadna vláda nemôže mať kontrolu nad leteckou a zbrojárskou skupinou, ktorá vznikne fúziou. "Nie je nevyhnutné, aby vlády Francúzska a Nemecka mali podiel v novej spoločnosti. Nevyhnutné je znížiť ich podiel pod úroveň, pri ktorej môžu kontrolovať alebo riadiť spôsob fungovania spoločnosti."

EADS kontroluje francúzsky štát spoločne s dvomi kľúčovými priemyselnými akcionármi Lagardere a Daimler. Toto trio spoločne vlastní 45 %. Francúzsko si chce svoj podiel ponechať, pričom nevylučuje jeho zvýšenie, a Nemecko chce hrať v skupine rovnakú úlohu ako Francúzsko. Britský podiel v BAE Systems je obmedzený na takzvanú zlatú akciu, ktorá jej dáva právo veta fúzie.

Zdroj blízky rokovaniam o fúzii uviedol, že jedným zo sporných bodov je to, kde bude nová skupina sídliť.

11.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...