1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aj Európa bude vyrábať bezpilotné lietadlá

EADS logoFarnborough/Frankfurt nad Mohanom - Vo vývoji bezpilotných leteckých systémov v Európe možno v dohľadnom čase očakávať zásadný prelom. Šéf vojenskej divízie Cassidian európskeho koncernu EADS Stefan Zoller pre dnešné vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, že sa buď koncom tohto roka alebo na začiatku roka 2012 dosiahne prelom. Rozhovory medzi nemeckou a francúzskou vládou, ktoré by mali k nemu viesť, sa už začali.

Doteraz na vývoji drahého bezpilotného lietadla pracovali dva tímy. Stroje by mali byť vhodné na nasadenie vo vojenskej i civilnej oblasti. Cassidian pracuje na projekte Talarion, Francúzi a Briti vyvíjajú spolu model Telemos.

Spoločným postupom vo vývoji bezpilotných lietadiel by sa zamedzilo opakovaniu škodlivej konkurencii Európanov na svetovom trhu. K nej došlo samostatným vývojom stíhačky Eurofighter a francúzskej stíhačky Rafale.

Približovanie stanovísk oboch skupín sa stalo realitou po výmene prezidentov a vlád vo Francúzsku.

Bezpilotné lietadlá sa presadzujú v ozbrojených silách čoraz viac. Experti nepochybujú o tom, že v budúcnosti dosiahne táto technika vo vojenskom letectve prevahu.

Divízia Cassidian je v EADS treťou najdôležitejšou po divíziách výroby civilných dopravných lietadiel Airbus a helikoptér Eurocopter.

16.07.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

EADS dosiahol v 1. kvartáli tohto roka zisk 133 miliónov eur

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...