1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus odhaduje, že do 20 rokov sa predá 28.200 nových lietadiel

airbus logo1Londýn - Európsky výrobca lietadiel Airbus odhaduje, že v nasledujúcich 20 rokoch sa vo svete predá 28.200 nových lietadiel v hodnote zhruba 3,9 bilióna USD (3,10 miliardy eur). Oproti prognóze (počtu lietadiel) z minulého roka ju tak vylepšil takmer o 5 %.

Najväčší podiel na tom bude mať ázijský región, kde sa v dôsledku rýchleho rozvoja leteckej dopravy počíta s výrazným rastom dopytu po nových strojoch. Práve osobné lietadlá by mali predstavovaťnajväčší podiel z celkového odhadovaného objemu dopytu po nových strojoch. Z 28.200 by aerolínie mali kúpiť až 27.350 osobných lietadiel. Zvyšok predstavujú nákladné lietadlá.

Najviac sa na tomto vývoji bude podieľať podľa Airbusu Čína a ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky. "Do 20 rokov by vnútroštátna osobná letecká doprava v Číne mala prekonať objem leteckej dopravy v USA," dodal Airbus. Zhruba 35 % nových lietadiel by malo v rokoch 2012-2031 smerovať do Ázijsko-tichomorského regiónu. Nasledovať bude Európa a Severná Amerika, každý región s 21-% podielom.

Prognóza Airbusu je omnoho konzervatívnejšia než konkurenčného Boeingu, ktorý počíta s tým, že v najbližších 20 rokoch sa počet nových lietadiel zvýši vo svete o 34.000. Ich hodnota by podľa americkej spoločnosti mala dosiahnuť 4,5 bilióna USD. Za rozdielnymi prognózami však môže byť aj fakt, že Boeing započítava do svojho odhadu aj niektoré regionálne lietadlá.

12.09.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...