1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus dodal zákazníkom v roku 2012 rekordných 588 lietadiel

Airbus A380Blagnac - Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal minulý rok zákazníkom rekordný počet lietadiel, avšak prvenstvo v počte dodávok mu napriek tomu po niekoľkých rokoch zobral americký rival Boeing.

Informovali o tom agentúra AP a britský denník The Financial Times.

 

Americkej spoločnosti sa po približne desaťročí podarilo za rok 2012 opätovne získať prvú pozíciu v počte dodaných lietadiel zákazníkom. Boeing ich dodal aerolíniám a lízingovým spoločnostiam celkovo 601, zatiaľ čo Airbus, ako dnes informoval, ich dodal 588.

Boeing po rokoch, tentoraz po piatich, prekonal firmu Airbus aj v počte čistých objednávok, teda po odpočítaní tých zrušených. Za rok 2012 ich americká spoločnosť zaznamenala 1203, v prípade Airbusu to bolo 833. Celkový počet objednávok, ktoré Airbus v roku 2012 zaznamenal, dosiahol 914, čím spoločnosť prekonala vlastnú prognózu pre minulý rok na úrovni 650 lietadiel.

Napriek tomu výkonný riaditeľ Airbusu Fabrice Bregier označil rok 2012 za "fantastický" pre európsku spoločnosť, keďže počet dodaných lietadiel, bez ohľadu na stratu prvej pozície, znamená rekord. Zároveň dodal, že tento rok plánuje spoločnosť opätovne zvýšiť produkciu a počíta s tým, že na trh dodá viac ako 600 lietadiel.

V reakcii na otázku novinárov, ako hodnotí najnovšie problémy Boeingu s novým lietadlom Boeing 787 Dreamliner, Bregier odpovedal, že "nie je jeho úlohou Boeing poučovať". Pripomenul, že aj Airbus mal v minulosti svoje problémy pri uvádzaní lietadiel na trh. Reagoval tak na najnovšiu situáciu, keď v dôsledku viacerých technických problémov boli tieto lietadlá stiahnuté dočasne z prevádzky.

22.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...