1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus 380 prináša výrobcovi ešte stále problémy

Airbus A380 blue skyParíž/Hamburg - Trhliny tenké ako vlas na krídlach A380 budú zamestnávať jeho výrobcu, Airbus, ešte roky. Pre najnovšie vydanie nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel to uviedol programový šéf Airbusu Tom Williams. Povedal, že sa poškodené časti krídel na prevádzkovaných strojoch začnú vymieňať už tento rok a časti krídel z nových materiálov sa budú montovať neskôr. Lietadlá, ktoré výrobca odovzdá zákazníkom tento rok, budú mať sporné diely z doterajších materiálov. Vymení ich neskôr.

Airbus očakáva, že povolenie od príslušného dozorného priemyselného orgánu dostane v druhej polovici tohto roka.

Trhlinky na krídlach boli objavené počas povinnej kontroly, ktorá sa musí urobiť po 1300 štartoch a zosadnutiach strojov. Zo 71 A380 prevádzkovaných lietadiel, prešlo kontrolou 20. Ďalšie prídu na rad do dvoch rokov.

Spiegel na základe svojich informačných zdrojov uviedol, že výmena chybných dielov a prípadné penále leteckým spoločnostiam za obdobie opráv lietadiel vyjde Airbus na niekoľko sto miliónov eur. Šéf koncernu EADS, ktorého dcérou je Airbus, Louis Gallois odhaduje dodatočné náklady na 105 miliónov eur. Opravy sa uskutočnia v rámci záručnej lehoty.

Vedenie Airbusu tvrdí, že napriek výrobnej chybe sú najväčšie civilné dopravné lietadlá sveta na 100-% bezpečné.

20.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...