1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Aero má miliardový kontrakt v Bielorusku

aero vodochody logoPraha - Projekt výroby malého českého dopravného lietadla, ktorý bol roky považovaný za mŕtvy, prekvapujúco ožil.

Firma Aero Vodochody je blízko k uzavretiu miliardového kontraktu s Bieloruskom, ktoré má záujem o výrobu modelu Ae 270. To sa v Česku nikdy do sériovej výroby nedostalo. Informujú o tom pražské Hospodářské noviny.

Novinám to potvrdilo ministerstvo priemyslu a obchodu aj samotné Aero. "Vaše informácie sú správne, viac vám ale povedať nemôžem," uviedol Ladislav Šimek, prezident firmy. "Rokovania o zákazke prebiehajú. Zatiaľ nie je rozhodnuté, akú formu bude kontrakt mať," povedal Milan Hovorka, štátny tajomník ministerstva priemyslu ČR pre zahraničný obchod.

Podľa informácií HN Aero by malo Bielorusku dodať projekt a zabezpečiť niekoľkoročnú technologickú podporu výroby a ďalšia česká firma by mala postaviť samotnú továreň. Hodnota celej zákazky sa odhaduje na 3,5 miliardy korún (142,91 milióna eur).

Aero lietadlo Ae 270 vyvíjalo v konzorciu Ibis s taiwanskou firmou Aerospace Industrial Development Corporation, ktorá má tak právo akýkoľvek predaj projektu zablokovať. Podľa zistenia HN ho však naopak Taiwanci schválili. Na ťahu je teraz bieloruská vláda, ktorá momentálne projekt posudzuje a do konca augusta má o ňom rozhodnúť.

Aero už totiž výrobu civilných lietadiel neplánuje. Od prevzatia firmy skupinou Penta v roku 2007 sa špecializuje na dodávky komponentov najmä pre západné spoločnosti, ktoré vyrábajú vojenské lietadlá. Vývoj Ae 270 pochádza ešte z "čias pred Pentou".

Bielorusko však nie je jediným záujemcom o kúpu projektu Ae 270. Aj Čína a Rusko by ho chceli získať, pretože v oboch krajinách by mohol byť po tomto type menšieho lietadla na vnútroštátnu prepravu veľký dopyt.

18.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...