1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobný sektor Španielska klesol v júni na vyše trojročné minimum

spanish flagMadrid - Výrobný sektor Španielska zaznamenal v júni najvýraznejší pokles za viac než tri roky v dôsledku klesajúceho domáceho dopytu aj exportu.

Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit klesol minulý mesiac na 41,1 bodu z úrovne 42 bodov v máji, čo je ešte horšie, než očakávali trhy. Ekonómovia síce počítali s poklesom, no na 41,5 bodu.

Výsledok je tak najhorší od mája 2009, pričom pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu, je index už 14. mesiac po sebe. "Júnové údaje PMI sú ďalším dôkazom hlbokého prepadu aktivity výrobného sektora v poslednom období," povedal Andrew Harker, ekonóm z agentúry Markit.

Údaje zároveň naznačili, že pokles ekonomiky Španielska v 2. štvrťroku bol výraznejší, než sa čakalo. Už minulý týždeň takýto vývoj naznačila Národná banka Španielska. Za 1. štvrťrok klesla španielska ekonomika medzištvrťročne o 0,3 %.

04.07.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...