1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobný sektor eurozóny klesol najprudšie za ostatné takmer tri roky

european union flagLondýn - Výrobný sektor eurozóny klesol v máji 2012 najprudšie za ostatné takmer tri roky. Dlhová kríza totiž výrazne zhoršila náladu v ekonomike regiónu a nové objednávky sa znižujú.

Pokles, ktorý sa začal na periférii eurozóny, už zasiahol aj najväčšie ekonomiky regiónu, ako sú Nemecko a Francúzsko. To signalizuje, že výrobný sektor, ktorý významne prispel k zotaveniu z poslednej recesie, bude brzdiť rast ekonomiky.

Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit pre výrobný sektor eurozóny klesol zo 45,9 bodu v apríli na 45,1 bodu v máji, čo je najmenej od júna 2009. Index sa nachádza pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje rast od poklesu, už 10. mesiac. "Údaje signalizujú, že výrobný sektor klesá štvrťročným tempom okolo 1 %," uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Dodal, že výrobný sektor bude veľkou brzdou rastu v 2. kvartáli.

02.06.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...