1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobné ceny v USA vo februári vzrástli najprudšie za 5 mesiacov

usa-map-flagWashington - Výrobné ceny v USA vo februári vzrástli najprudšie za ostatných päť mesiacov. Analytici však očakávali, že vzhľadom na zvyšovanie cien energií stúpnu veľkoobchodné ceny v USA v sledovanom období ešte o niečo strmšie.

Podľa údajov amerického ministerstva práce sa index cien výrobcov vo februári 2012 zvýšil medzimesačne o 0,4 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že vzrastie v priemere o 0,5 % po januárovom miernom náraste o 0,1 %.

Februárový jadrový index, teda výrobné ceny bez započítania nestálych cien energií a potravín, sa zvýšil medzimesačne o 0,2 %, čo sa zhoduje s predpoveďami analytikov.

Najvýraznejší medzimesačný nárast zaznamenali vo februári ceny energií, ktoré stúpli oproti januáru o 1,3 %, zatiaľ čo ceny potravín minulý mesiac klesli o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní sa februárové ceny amerických výrobcov zvýšili o 3,3 %, čo bol ich najmiernejší rast od augusta 2010.

16.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...