1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v septembri vzrástli

growth chart 1Brusel - Výrobné ceny v eurozóne sa v septembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšili o 0,2 % a v celej Európskej únii vzrástli o 0,3 %. V medziročnom porovnaní stúpli ceny produktov, ktoré v septembri opustili brány tovární, v eurozóne o 2,7 % a v EÚ o 2,6 %. Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Septembrové výrobné ceny v priemysle s vylúčením energetického sektora vzrástli v 17 krajinách menovej únie aj v celej EÚ zhodne o 0,3 %, zatiaľ čo ceny energií v eurozóne stagnovali a v EÚ stúpli o 0,5 %.

Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za september 2012, najväčší medzimesačný nárast cien hotových produktov zaznamenali Dánsko (1,1 %), Holandsko (0,9 %) a Portugalsko (0,6 %), zatiaľ čo na Slovensku sa zvýšili o 0,3 %. A naopak, najvýraznejšie sa výrobné ceny znížili v Grécku (-0,6 %), Španielsku a Taliansku (zhodne o -0,1 %).
V medziročnom porovnaní sa ceny v priemysle bez energetického sektora v septembri zvýšili v eurozóne o 1,2 % a v EÚ o 1,3 % a v energetike stúpli v prípade eurozóny o 7 % a v únii o 6,6 %.

V septembri medziročne najviac vzrástli výrobné ceny v Bulharsku (6,6 %), na Cypre (6,3 %) a v Rumunsku (6 %). Slovensko nahlásilo v septembri 4,2-% zvýšenie výrobných cien. V sledovanom období najmenej stúpli ceny hotových produktov vo Švédsku (0,5 %) a v Rakúsku, na Malte a Slovinsku (zhodne o 0,9 %).

10.11.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...