1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovinská ekonomika sa vrátila k rastu, ale len nakrátko

slovenia-flagĽubľana - Ekonomika Slovinska sa v 1. štvrťroku dostala z 1-ročnej recesie, keď ju podporil rast exportu aj domácej spotreby. Analytici však varujú, že rast v členskej krajine eurozóny nebude mať pravdepodobne dlhé trvanie, keďže škrty v platovej oblasti a úsporné opatrenia pocítia spotrebitelia už v najbližšom období.

Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 1. štvrťroku medzištvrťročne o 0,2 %. Oznámil to  slovinský štatistický úrad. Je to prvý kvartálny rast od 4. štvrťroka 2010. Slovinská ekonomika tak vystúpila z recesie, ku ktorej dochádza po dvoch štvrťrokoch ekonomického poklesu po sebe. Podľa analytikov však tento pozitívny stav bude mať veľmi krátke trvanie.

"Je veľmi pravdepodobné, že v 2. a 3. kvartáli zaznamená HDP opäť medzištvrťročný pokles," povedal analytik Matej Tomazin. Ako dodal, počíta s poklesom domácej spotreby, ktorú zasiahnu úsporné opatrenia. Tie parlament schválil tento mesiac, pričom do platnosti vstupujú od 1. júna. V rámci nich sa zamestnancom vo verejnom sektore znižujú platy o 8 % a znižuje sa aj väčšina sociálnych príspevkov. Cieľom je stlačiť rozpočtový schodok v tomto roku na požadovaných 3,5 % HDP zo 6,4 % HDP v roku 2011.

V medziročnom porovnaní zaznamenala slovinská ekonomika v 1. štvrťroku pokles o 0,2 %. Pokles bol však nižší než očakávali analytici, čo je výsledok zvýšených spotrebiteľských výdavkov, ktoré vzrástli medziročne o 1,4 %. Rovnako aj výdavky vlády sa oproti 1. kvartálu minulého roka zvýšili o 0,2 %.

Vláda očakáva, že ekonomika klesne tento rok o 0,9 % po znížení o 0,2 % v roku 2011. Ešte horší vývoj predpokladá Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá minulý týždeň vo svojej prognóze uviedla, že HDP Slovinska klesne tento rok až o 2 %.

01.06.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...