1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Slovenský priemysel rástol vo februári najmä vďaka automobilkám

car factory bigBratislava - Počas prvých dvoch mesiacov tohto roka sa o rast slovenského priemyslu najviac zaslúžila výroba automobilov. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vzrástol priemysel medziročne o 8,4 %. "Februárové údaje však potvrdili slušnú výkonnosť slovenského priemyslu, a to najmä v priemyselnej výrobe, ktorá sa decentne vzpiera celoeurópskemu spomaleniu," informoval makroekonóm VÚB Andrej Arady.

Podľa neho stála za zvýšením medziročného rastu priemyselnej výroby z januárových 3 % na 10,7 % vo februári najmä výroba v automobilovom priemysle. Tá medziročne vzrástla takmer o tretinu. "Celkovo, napriek januárovému útlmu vo výrobe automobilov, prvé dva mesiace tohto roka už tradične ťahala slovenský priemysel najmä výroba dopravných prostriedkov," dodal Arady.

Za prvý štvrťrok 2012 skončí priemyselná produkcia zrejme lepšie, ako napovedali očakávania zo začiatku roka. Nálada v priemysle sa podľa marcového prieskumu totiž stabilizovala. "Indikátory sentimentu z Európy naznačujú oživenie u našich najvýznamnejších obchodných partnerov, čo sa už v úvode roka pozitívne premietlo aj do výkonnosti slovenského priemyslu," konštatoval analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák.

Ťahúňom priemyslu bude podľa neho opäť najmä automobilový priemysel, a to najmä vďaka zvýšeniu produkčných kapacít slovenských závodov.

13.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...