1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Šéf priemyselníkov ČR: Nevolajte už dalajlámu, poškodzuje export

Czech FlagPraha - Prezident Zväzu priemyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák prišiel s kontroverznou výzvou - apeloval na českých politikov, aby sa na oficiálnej úrovni nestretávali s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Podpora Tibetu totiž podľa neho poškodzuje záujem českých exportérov v Číne.

Hanák návrh odôvodnil tým, že "nemali by sme si poškodzovať vzťahy s jednou z najsilnejších ekonomík sveta. Myslím si, že toto poškodzuje Českú republiku, a hlavne biznis, nepredstaviteľným spôsobom". Český denník E15 cituje slová, ktoré podnikateľ povedal pre agentúru Mediafax. "Všetci sme z Českej republiky a ekonomika a budúcnosť tejto krajiny by mala byť rovná a nemali by sme si život s jednou z najväčších ekonomík, na ktorej nám nepredstaviteľne záleží, komplikovať pár jednotlivcami."

V súvislosti s dalajlámom sa tak Hanák nemohol vyhnúť osobe exprezidenta Václava Havla, ktorý bol dalajlámovým priateľom a mnoho jeho návštev v Česku inicioval. "Pán prezident Havel mal pre český biznis i pre mňa osobne tú najkľúčovejšiu rolu od roku 1990, v prvej časti. Išlo o vytvorenie tejto krajiny, demokratických princípov a šancu žiť slobodne v tejto krajine. Jeho zásahy v ekonomickej oblasti však neboli vždy šťastné," povedal Hanák s tým, že Havel exportérom prácu niekedy skôr komplikoval.

Naopak súčasný prezident Václav Klaus podľa Hanáka českým podnikateľom vo svete výrazne pomáha. "Bohužiaľ musím povedať, že pán prezident Klaus končí. Môže si myslieť kto chce, čo chce, ale je to obrovská autorita v zahraničí. Absolvoval som s ním minimálne 10-12 misií za tých 8 až 10 rokov a musím povedať, že je to špičková autorita.

Otázka zlučiteľnosti podpory slobodného Tibetu a ekonomických vzťahov s Čínou je večnou témou medzinárodných vzťahov. Nedávno európske analytické centrum CEGE vydalo štúdiu, podľa ktorej môžu krajiny, ktoré tibetského duchovného oficiálne prijmú, prísť v dôsledku nasledujúceho poklesu vo vzájomnom obchode s Čínou až o miliardy eur. Export do Číny sa podľa autorov štúdie po prijatí dalajlámu prepadne priemerne o 12,5 % a na predchádzajúcu úroveň sa nevráti skôr ako o dva roky.

Česko patrí medzi krajiny, ktoré tibetského duchovného hostí najčastejšie. Od roku 2002 do roku 2008 strávil dalajláma v Česku 17 dní. Naposledy navštívil Prahu vlani v decembri tesne pred smrťou Václava Havla.

Čína patrí medzi 12 prioritných štátov pre český export, ktoré určila nová proexportná stratégie Česka na roky 2012-2020. Ďalšími sú aj Brazília, India, Irak, Ukrajina či Spojené štáty.

České firmy vyviezli vlani do Číny produkty za 1,67 miliardy USD (1,34 miliardy eur) a z Číny ich opačným smerom prišlo za takmer 19 miliárd USD. Medziročne vzrástla obchodná výmena medzi nimi o 20,5 %. V roku 2007 dosiahol český export do Číny vyše 690 miliónov USD a dovozy mali hodnotu 9,1 miliardy USD.

Najmenej 55 % čitateľov E15, ktorí odpovedali na otázku, či by mala krajina prerušiť oficiálne styky s dalajlámom, ako vyzýva Jaroslav Hanák, odpovedalo, že nie. Opačnú odpoveď dalo okolo 45 % účastníkov ankety, ktorých počet dosiahol dopoludnia 897.

28.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...