1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Recesia v nemeckom výrobnom sektore sa v septembri prehĺbila

german flag1Berlín - Recesia v nemeckom výrobnom sektore sa v septembri prehĺbila. Sektor je na tom najhoršie od svetovej finančnej krízy spred 10 rokov.

Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor, na ktorý pripadá približne pätina ekonomickej aktivity v Nemecku, v septembri padol na 41,7 bodu zo 43,5 bodu v auguste, uviedla firma IHS Markit. Index sa dostal najnižšie od júna 2009 a zostáva hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.

"Znepokojujúci je predovšetkým trend poklesu nových objednávok, ktoré padli najprudšie za vyše 10 rokov a naďalej spôsobujú znižovanie produkcie závodov, zamestnanosti a cien," uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Phil Smith.

Negatívny vplyv na nemecký exportne orientovaný výrobný sektor má spomaľovanie svetovej ekonomiky a neistota spôsobená obchodnou vojnou medzi USA a Čínou a brexitom.

Znižovanie pracovných miest vo výrobnom sektore sa v septembri zrýchlilo a dosiahlo rozsah, ktorý už môže mať znateľný vplyv na doteraz odolnú náladu spotrebiteľov.

10.10.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...