1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast ekonomiky Holandska sa tento rok výrazne spomalí

Nederland flagAmsterdam - Rast holandskej ekonomiky bude v tomto roku podstatne slabší než v roku 2018, ako aj v porovnaní s pôvodnými očakávaniami, a môže zaznamenať najslabšie tempo za päť rokov. Uviedol to v najnovšej prognóze Holandský úrad pre analýzu hospodárskej politiky CPB.

Podľa CPB dosiahne hrubý domáci produkt (HDP) Holandska v tomto aj budúcom roku rast na úrovni 1,5 %. Úrad, ktorý je hlavným ekonomickým poradcom holandskej vlády, ešte v decembri očakával tohtoročný rast na úrovni 2,2 %. V minulom roku ekonomika vzrástla o 2,5 %.

"Roky vysokého rastu sú už za nami," uviedol CPB, pričom dôvodom podľa neho je neistota súvisiaca s odchodom Británie z Európskej únie, obchodná politika USA a stav čínskej ekonomiky.

Holandskej ekonomike sa v minulých rokoch darilo, vďaka čomu krajina stlačila nezamestnanosť na najnižšiu úroveň za poslednú dekádu. Tento rok sa však v dôsledku vývoja vo svete počíta s výrazným oslabením rastu holandského exportu. To sa podľa ekonómov odrazí aj na raste investícií a na spotrebe.

14.03.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...