1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast americkej ekonomiky sa v 2. kvartáli spomalil na 1,5 %

decline 1Washington - Tempo rastu americkej ekonomiky sa podľa očakávania v 2. štvrťroku spomalilo, ale menej ako analytici predpovedali. Informovalo o tom ministerstvo obchodu USA.

Hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej svetovej ekonomiky sa za tri mesiace do konca júna zvýšil o 1,5 %. To je síce pomalšie tempo rastu v porovnaní s 1. kvartálom roka, keď expandoval o revidovaných 1,9 %, analytici však odhadovali, že stúpne v priemere o 1,2 %.

Hlavným dôvodom spomalenia americkej ekonomiky v uplynulom kvartáli bolo obmedzenie výdavkov domácností. Američania pre obavy zo straty zamestnania a z ďalšieho vývoja vo svete, odkladajú nákup drahších položiek, ako sú napríklad autá, na lepšie časy.

Na ilustráciu výdavky spotrebiteľov, ktoré sa podieľajú 70 % na celkovej ekonomickej aktivite USA, v období apríl-jún stúpli o 1,5 %, zatiaľ čo v prvých troch mesiacoch roka sa zvýšili o 2,4 %.

01.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...