1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast americkej ekonomiky sa v 1. štvrťroku spomalil na 1,9 %

usa-map-flagWashington -  Tempo rastu americkej ekonomiky sa v 1. štvrťroku 2012 spomalilo v súlade s očakávaniami. Rast spotrebiteľských výdavkov a exportu bol však nižší, než sa pôvodne predpokladalo, čo zrejme zhorší vyhliadky najväčšej svetovej ekonomiky pre prebiehajúci kvartál.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v prvých troch mesiacoch medziročne zvýšil o 1,9 %, informovalo americké ministerstvo obchodu. Konečné čísla sú rovnaké ako májový odhad ministerstva. S jeho potvrdením počítali aj ekonómovia. Tempo rastu ekonomiky sa spomalilo z 3 % v poslednom štvrťroku vlaňajška. Odráža to nižšiu akumuláciu zásob firmami rovnako ako nižšie investície do softvéru, než sa pôvodne očakávalo.

Spotrebiteľské výdavky, na ktoré pripadá až 70 % americkej ekonomiky sa zvýšili o 2,5 % a nie o 2,7 %, ako sa pôvodne uvádzalo. Existujú signály, že rast spotrebiteľských výdavkov sa spomalil aj v 2. štvrťroku, keďže maloobchodné tržby v apríli a máji klesli.

Zásoby firiem vzrástli o 54,4 miliardy USD (43,81 miliardy eur) namiesto 57,7 miliardy USD, a k rastu HDP pridali len 0,1 percentuálneho bodu namiesto 0,21 bodu, ako predpokladalo ministerstvo v máji. Vývoz sa zvýšil o 4,2 % a nie o 7,2 %.

Očakáva sa, že v 2. štvrťroku by rast americkej ekonomiky mal dosiahnuť 2 %. Tento odhad však môže byť príliš optimistický, keďže globálny dopyt sa kvôli európskej dlhovej kríze ochladzuje a rastie neistota týkajúca sa ďalšieho smerovania americkej fiškálnej politiky, čo vyvoláva opatrnosť domácností.

02.06.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...