1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselný sektor eurozóny pokračoval v júli v poklese

european union flagLondýn - Súkromný sektor eurozóny pokračoval v poklese aj v júli, pod čo sa podpísal najmä prepad nových objednávok.

Kompozitný index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit pre eurozónu, ktorý kombinuje aktivitu výrobného sektora aj sektora služieb, zaznamenal v júli mierny rast na 46,5 bodu oproti rýchlemu odhadu agentúry na úrovni 46,4 bodu. To bola zároveň hodnota kompozitného indexu za mesiac jún. Stále je to však výrazne pod úrovňou 50 bodov, čo je hranica, ktorá oddeľuje rast od poklesu.

Čo sa týka sektora služieb v eurozóne, PMI sa v júli zvýšil z júnovej úrovne 47,1 bodu na 47,9 bodu, čo znamenalo aj určité zlepšenie oproti rýchlemu odhadu agentúry na úrovni 47,6 bodu. Opäť je to však stále pod hranicou 50 bodov a navyše, sektor nedokázal vykompenzovať výrazný prepad aktivity výrobného odvetvia. Index nákupných manažérov agentúry Markit pre výrobný sektor eurozóny klesol v júli na 44 bodov, čo je najnižšia hodnota od júna 2009 a zároveň výrazne menej, než v júni tohto roka, keď PMI dosiahol 45,1 bodu.

To podľa ekonómov dáva veľmi malé nádeje na skorý obrat v nepriaznivom vývoji ekonomiky eurozóny, keďže dlhová kríza už vážne ohrozuje veľké ekonomiky ako Španielsko a Taliansko.

Ekonómov navyše začína znepokojovať fakt, že kríza už začína vplývať aj na kľúčovú ekonomiku - Nemecko. Kompozitný index nákupných manažérov Markit pre túto krajinu klesol v júli na 47,5 bodu z júnovej hodnoty 48,1 bodu.

07.08.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...