1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná výroba v Británii klesla v novembri prvýkrát od aprílového prepadu

declineLondýn - Priemyselná produkcia v Británii zaznamenala v novembri pokles, prvý za sedem mesiacov. Trhy pritom očakávali iba zmiernenie predchádzajúceho rastu. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje britského štatistického úradu.

Priemyselná výroba klesla v novembri medzimesačne o 0,1 % po 1,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Je to prvý pokles od rekordného poklesu v apríli, keď sa priemyselná produkcia v Británii prepadla o 19,6 %. Analytici očakávali, že bude pokračovať v raste, a to na úrovni 0,5 %. Vývoj však ovplyvnil ďalší lockdown.

Pod novembrový pokles priemyselnej výroby sa podpísal najmä ťažobný sektor, v ktorom produkcia klesla o 3,4 %. Pokles zaznamenala aj výroba elektriny. Naopak, produkcia vo výrobnom sektore vzrástla o 0,7 %, k čomu prispela najmä výroba dopravných zariadení.

V porovnaní s februárom, v ktorom ekonomika ešte fungovala "normálne", klesla priemyselná produkcia v Británii o 4,7 %. Rovnaký pokles zaznamenala produkcia v priemysle aj oproti novembru 2019.

27.01.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...