1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia vo Francúzsku rástla v máji druhý mesiac po sebe

france flagParíž - Priemyselná produkcia vo Francúzsku vzrástla v máji druhý mesiac po sebe, k čomu najviac prispela produkcia v energetickom sektore. Rástla však aj produkcia vo výrobe. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Produkcia vo francúzskom priemysle vzrástla v máji oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,2 % po 0,8-percentnom raste v apríli. Výsledky výrazne prekonali očakávania ekonómov, ktorí počítali s poklesom produkcie, konkrétne o 0,2 %.

Najvýraznejší rast zaznamenala produkcia koksu a rafinovaných ropných produktov po tom, ako sa skončil štrajk v rafinériách. Produkcia v tejto oblasti vzrástla o viac než 45 %. Rast produkcie zaznamenal aj výrobný sektor, a to o 1,4 %, pričom sa zvýšila najmä výroba potravín a nealkoholických nápojov. Okrem toho vzrástla produkcia v stavebníctve, aj keď tempo nebolo výrazné. Rast dosiahol 0,9 %.        

V medziročnom porovnaní sa produkcia vo francúzskom priemysle zvýšila o 2,6 %. Oproti vývoju v apríli vzrástlo tempo produkcie na dvojnásobok, keď v apríli rast dosiahol 1,3 %.

12.07.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...