1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia vo februári 2023 medziročne poklesla o 4,7 %

declineBratislava - Priemyselná produkcia SR vo februári 2023 medziročne poklesla o 4,7 %. Medzimesačne (oproti januáru 2023) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 2,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemysel v druhom mesiaci roku 2023 dosiahol najnižší februárový výkon za posledné štyri roky. V priemyselnej výrobe spomalil najmä gumárenský priemysel, viaceré odvetvia evidovali poklesy nad 20 %. Pozitívom bolo, že po troch mesiacoch sa do medziročného plusu dostala výroba dopravných prostriedkov.

Z hľadiska štruktúry podľa hlavných priemyselných zoskupení medziročne o šestinu (okolo 15 %) klesla produkcia súvisiaca s energetikou a tiež produkcia predmetov dlhodobej spotreby, o viac ako 8 % sa znížila aj medzispotreba. Produkcia predmetov krátkodobej spotreby bola približne na vlaňajšej úrovni. Pozitívom bola medziročne vyššia produkcia investičných prostriedkov o 2,9 %.

V súhrne za dva mesiace roka 2023 priemyselná produkcia medziročne klesla o 6,6 %, pričom najvýznamnejší vplyv mal pokles v gumárenskej výrobe a produkcii počítačov. Pozitívom bol mierny rast produkcie v najväčšom odvetví vo výrobe dopravných prostriedkov o 2,8 %.

17.04.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...