1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Priemyselná produkcia v USA v auguste pokračovala v raste pomalším tempom

usa map flagWashington - Priemyselná produkcia v USA v auguste pokračovala v raste, aj keď pomalším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Výrobný sektor pritom zvýšil svoju produkciu len veľmi mierne.

Dôvodom bol pokles výroby v automobilovom priemysle, ktorá by sa mohla znížiť aj v nasledujúcich mesiacoch potom, ako odborový zväz United Auto Workers (UAW) v piatok začal štrajk v troch továrňach.

Podľa najnovších údajov centrálnej banky Fed sa celková produkcia amerického priemyslu v auguste 2023 zvýšila o 0,4 % oproti júlu, keď medzimesačne vzrástla o 0,7 %. Ekonómovia však očakávali, že sa jej rast v auguste spomalí oveľa viac, na 0,1 %.

Vo výrobnom sektore sa však rast produkcie v auguste takmer zastavil, keďže dosiahol len 0,1 % (0,4 % v júli). Výroba motorových vozidiel a dielov sa pritom minulý mesiac znížila o 5 %.

Odborový zväz UAW začal v piatok simultánne štrajky v troch továrňach, ktoré vlastnia koncerny General Motors, Ford a materská spoločnosť Chrysleru Stellantis, čo by mohlo znížiť produkciu týchto automobiliek.

Výrobu, ktorá sa podieľa 11,1 % na výkone ekonomiky, už pritom brzdí spomalenie dopytu po tovare v dôsledku vyšších úrokových sadzieb. Federálny rezervný systém (Fed) od marca 2022 zvýšil svoju referenčnú jednodňovú úrokovú sadzbu o 525 bázických bodov na súčasný rozsah 5,25 % – 5,50 %.

Bez započítania motorových vozidiel sa priemyselná produkcia v USA v auguste zvýšila o 0,6 % potom, ako v júli stagnovala.

V medziročnom porovnaní celková priemyselná produkcia v USA v auguste vzrástla o 0,2 %.

26.09.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...